Agro-innovatiecentrum De Marke is meer dan alleen onderzoek

De toekomst van Agro-innovatiecentrum De Marke is breder dan alleen onderzoek. De Marke gaat nadrukkelijk nauwer samenwerken met het onderwijs, te beginnen met het Zone College en Aeres Hogeschool. Onderwijscoördinator Joanne Malotaux (33) staat hiervoor in de startblokken.

‘We gaan nieuwe vormen van praktijkleren ontwikkelen die de toekomstige werkers in de sector vertrouwd maken met kringloop- en precisielandbouw, natuurinclusieve landbouw en klimaat’, vertelt Joanne. Ze is ecoloog, studeerde Biologie en Bos- en Natuurbeheer en was een aantal jaren biologiedocent. ‘Tot nu toe was er van uit De Marke wel contact met het onderwijs, maar het was allemaal een beetje hap snap. Vanuit Agro-innovatiecentrum De Marke bestond de behoefte om het structureler aan te pakken, maar de kennis over de onderwijswereld en didactiek ontbrak daarvoor. Om dit praktijkleren uit te bouwen word ik ingeschakeld. Het idee bestaat dat studenten niet goed voorbereid zijn op hun beroepsleven en dat het onderwijs praktijkrijker moet worden. Daarnaast willen de scholen meer aandacht besteden aan De Marke thema’s als kringloop- en precisielandbouw, natuurinclusieve landbouw en klimaat. De scholen hebben daar de kennis niet voor in huis of zijn onvoldoende op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Mijn taak is verbinding met het onderwijs of eventuele andere partners te leggen. Een deel van dat onderwijs gericht op het mbo gaat ook op De Marke plaatsvinden.’

Hippe innovatiehub

Daarnaast komt er een ‘innovatiehub’ die studenten van een breed scala van mbo, hbo- en wo-opleidingen gaat koppelen aan projecten van Agro-innovatiecentrum De Marke en het Achterhoekse agro-bedrijfsleven. Er worden werkplekken en werkplaatsen ingericht waar studenten, samen met ondernemers, kunnen experimenteren en nieuwe kennis en technologieën kunnen ontwikkelen. Joanne: ‘Studenten mbo en hbo verzinnen in multidisciplinaire teams oplossingen voor problemen uit de praktijk. Binnen Agro-innovatiecentrum De Marke moet daar een structuur voor komen en er moeten linken gelegd worden met de maakindustrie. Ik ga samen met docenten en het bedrijfsleven deze hub opzetten, en zal de eerste studentengroepen waarschijnlijk ook begeleiden.’


De Patrijs

Naast haar nieuwe baan bij Agro-innovatiecentrum De Marke voor 20 uur in de week staat Joanne nog een nieuw avontuur te wachten. Samen met haar vriend neemt ze een melkveehouderij in Vorden over. Dat wordt straks Burgerboerderij de Patrijs. ‘Nu lopen daar nog 160 koeien op 50 hectare land. Op termijn gaat het aantal terug naar 70 koeien om meer grondgebonden te kunnen produceren. Daarnaast wordt het bedrijf ook meer gemengd gemaakt. De producten willen we direct leveren aan leden via verkooppunten in de omgeving’, besluit Joanne.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Beweiding op De Marke

Op Agro-innovatiecentrum De Marke proberen we al enkele jaren de dieren zo vroeg mogelijk te laten weiden. Wanneer het weer en de grasgroei het toelaten, gaan de dieren naar buiten. Hoe gaan we daarbij te werk?

Spin in het agro-innovatienetwerk

De Achterhoek ontpopt zich steeds meer als agro-innovatieregio. De Marke vervult de rol van spin in het agro-innovatienetwerk. Samenwerking leidt tot meer innovatie in de landbouw is het idee.

Onderzoeksteam Agro-innovatiecentrum De Marke uitgebreid met Rianne van Binsbergen

Rianne van Binsbergen (32) start per 1 april als onderzoeker/projectleider bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Als gepromoveerd wetenschappelijk onderzoeker in Wageningen maakt ze de overstap naar een onderzoeksbaan in het Gelderse Hengelo.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.