Agro-innovatiecentrum. Hoezo?

‘De Marke heeft haar titel veranderd van proefboerderij in Agro-innovatiecentrum. Maar waarom? Wat willen we daarmee zeggen?

Innovatie is misschien wel een beetje versleten woord. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar, we kunnen niet zonder. Het hoort helemaal bij ondernemerschap. Want wat is innovatie? Daar zijn boekenkasten over volgeschreven, maar uiteindelijk is de definitie simpel. Innovatie is: de succesvolle introductie in de praktijk van iets nieuws. En is dat niet wat elke ondernemer bij tijd en wijle doet? Of zelfs moet doen om ook in de toekomst nog ondernemer te blijven? Stilstand is achteruitgang. Voor elke ondernemer is er maar een weg en dat is vooruit, maar dat is in deze tijd makkelijker gezegd dan gedaan. Want door alle maatschappelijke en politieke onrust en ‘gedoe’ en de smalle marges is de weg naar de toekomst voor veel boeren in nevelen gehuld. Als we daardoor de moed verliezen, er geen lol meer in hebben en de regie uit handen geven, zijn we op weg naar de uitgang. Dat moeten we voorkomen. Er is altijd een nieuwe weg. Innovatie kan ons helpen die te vinden. En dat is waar De Marke voor wil staan. Een boerencoöperatie die zich sterk maakt voor de toekomst van de boeren door het, samen met hen, ontwikkelen van nieuwe kennis en nieuwe perspectieven.

Voor ‘de succesvolle introductie in de praktijk van iets nieuws’ ontwikkelt De Marke vier sporen. Alleen onderzoek ofwel kennisontwikkeling is niet genoeg. Dan heb je alleen ‘iets nieuws’ bedacht, maar nog niet ‘succesvol geïntroduceerd in de praktijk’. Die kennis moet worden doorgegeven aan ondernemers en aan de volgende generatie en die kennis moet worden toegepast in de praktijk, ofwel omgezet in concrete ‘business’. Daarom wil De Marke zich in de toekomst niet alleen richten op onderzoeken, maar ook op leren, adviseren en nieuwe business ontwikkelen. Agro-innovatiecentrum De Marke komt op vier professionele poten te staan. Met als doel samen concrete toepasbare antwoorden en oplossingen te vinden voor de vragen van boeren en andere agro-ondernemers van vandaag, morgen en overmorgen. En met overmorgen bedoelen we dat we ook ‘out of the ligbox’ durven kijken en denken. Net even voorbij de huidige horizon en het gedoe van vandaag, want alleen dan ben je niet alleen aan het repareren en reageren, maar ga je ook regisseren. En dat is wat we willen: de boer aan het roer van zijn eigen toekomst. We willen niet anderen onze geschiedenis laten schrijven. Dat kunnen we zelf!

Column van Carel de Vries, adviseur Agro-innovatiecentrum De Marke

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Denk mee over Natuurinclusieve Landbouw!

Op donderdag 4 november organiseren wij een bijeenkomst met boeren en wetenschappers over Natuurinclusieve Landbouw (NIL). Wij nodigen melkveehouders en andere geïnteresseerden uit om mee te denken over de invulling van natuurinclusieve melkveehouderij op zandgrond.

7e actieprogramma: aannames versus dagelijkse praktijk

Column van André Arfman, voorzitter coöperatie De Marke over het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn: aannames versus dagelijkse praktijk.

Melkveehouderij op zandgronden in de toekomst: in gesprek met de boer

Melkveehouderij op zandgronden in de toekomst; hoe kijken Nederlandse boeren daar zelf tegenaan? Twee studenten van de WUR beantwoorden deze vragen in de komende maanden met de hulp van het netwerk van Agro-innovatiecentrum De Marke.
De Marke

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.