Agro-innovatiecentrum. Hoezo?

‘De Marke heeft haar titel veranderd van proefboerderij in Agro-innovatiecentrum. Maar waarom? Wat willen we daarmee zeggen?

Innovatie is misschien wel een beetje versleten woord. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar, we kunnen niet zonder. Het hoort helemaal bij ondernemerschap. Want wat is innovatie? Daar zijn boekenkasten over volgeschreven, maar uiteindelijk is de definitie simpel. Innovatie is: de succesvolle introductie in de praktijk van iets nieuws. En is dat niet wat elke ondernemer bij tijd en wijle doet? Of zelfs moet doen om ook in de toekomst nog ondernemer te blijven? Stilstand is achteruitgang. Voor elke ondernemer is er maar een weg en dat is vooruit, maar dat is in deze tijd makkelijker gezegd dan gedaan. Want door alle maatschappelijke en politieke onrust en ‘gedoe’ en de smalle marges is de weg naar de toekomst voor veel boeren in nevelen gehuld. Als we daardoor de moed verliezen, er geen lol meer in hebben en de regie uit handen geven, zijn we op weg naar de uitgang. Dat moeten we voorkomen. Er is altijd een nieuwe weg. Innovatie kan ons helpen die te vinden. En dat is waar De Marke voor wil staan. Een boerencoöperatie die zich sterk maakt voor de toekomst van de boeren door het, samen met hen, ontwikkelen van nieuwe kennis en nieuwe perspectieven.

Voor ‘de succesvolle introductie in de praktijk van iets nieuws’ ontwikkelt De Marke vier sporen. Alleen onderzoek ofwel kennisontwikkeling is niet genoeg. Dan heb je alleen ‘iets nieuws’ bedacht, maar nog niet ‘succesvol geïntroduceerd in de praktijk’. Die kennis moet worden doorgegeven aan ondernemers en aan de volgende generatie en die kennis moet worden toegepast in de praktijk, ofwel omgezet in concrete ‘business’. Daarom wil De Marke zich in de toekomst niet alleen richten op onderzoeken, maar ook op leren, adviseren en nieuwe business ontwikkelen. Agro-innovatiecentrum De Marke komt op vier professionele poten te staan. Met als doel samen concrete toepasbare antwoorden en oplossingen te vinden voor de vragen van boeren en andere agro-ondernemers van vandaag, morgen en overmorgen. En met overmorgen bedoelen we dat we ook ‘out of the ligbox’ durven kijken en denken. Net even voorbij de huidige horizon en het gedoe van vandaag, want alleen dan ben je niet alleen aan het repareren en reageren, maar ga je ook regisseren. En dat is wat we willen: de boer aan het roer van zijn eigen toekomst. We willen niet anderen onze geschiedenis laten schrijven. Dat kunnen we zelf!

Column van Carel de Vries, adviseur Agro-innovatiecentrum De Marke

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Succesvolle bijeenkomst Natuurinclusieve Landbouw

Op donderdag 4 november kwamen ruim 40 boeren, wetenschappers en andere geïnteresseerden naar de Agro-innovatiecentrum De Marke voor een bijeenkomst over Natuurinclusieve Landbouw (NIL).

Verschillen tussen snijmais, MKS en sorghum na oogsten

In dit artikel geven we een indicatie van verschillen tussen snijmais, MKS (maiskolvenschroot) en sorghum na oogsten op De Marke. Op De Marke wordt ruim 19 hectare mais geteeld, dat is zo’n 30% van het totale areaal. De mais telen we in rotatie met (kruidenrijk) grasland in een periode van drie jaar. Op 23 september is ongeveer 14 hectare van de mais geoogst als snijmais. De andere 5 hectare is op 8 oktober geoogst als MKS.

Klimaatslimme landbouw

Agro-innovatiecentrum De Marke kan aan de slag met het nieuwe Deelprogramma Klimaatslimme landbouw. Een deelprogramma dat wordt gefinancierd door Regiodeal. In het Deelprogramma Klimaatslimme landbouw richt De Marke zich op het thema mitigatie: maatregelen om negatieve milieu-invloeden te voorkomen of te beperken.
De Marke

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.