Bodemvocht eindelijk gestegen dankzij sneeuw

Bij De Marke wordt met bodemsensoren gemeten hoe het staat met het vocht in de bodem. Het smeltende dikke sneeuwdek zorgde ervoor dat er eindelijk voldoende vocht is doordrongen in de diepere ondergrond van een grasperceel van de Achterhoekse proefboerderij. Het bereikt nu  voor het eerst in bijna een jaar een gezonde waarde van boven de tien procent.

Standaard wordt ervan uitgegaan dat een bodem te droog is als het bodemvochtpercentage zakt onder de tien procent.  In juni 2020 zijn voor een test een aantal bodemsensoren in het perceel aangebracht, die onder andere het bodemvocht ieder half uur meten. Mede door de droogte in het voorjaar van 2020 lag het bodemvochtpercentage  op 60 centimeter diepte lange tijd rond de twee procent. Dit geldt zo’n beetje als woestijndroog.

Door de regens in het najaar steeg het bodemvocht wel iets. Soms piekte het zelfs tot boven de zes procent. Gedurende de hele periode bleef toch ver onder de tien procent. Sinds de inzet van dooi op zondag 14 februari is het bodemvocht nu eindelijk gestegen tot boven de tien procent.

Grondwaterpeil

Voor het onderzoek wordt ter plaatse ook het grondwaterpeil gemeten. Dat steeg sinds 14 februari in drie dagen met in totaal 6 cm tot 1,57 meter onder het oppervlak (-mv) van het perceel. Medio december 2020 lag het grondwaterpeil nog bijna anderhalve meter lager op een diepte van 2,97 meter onder het oppervlak.

Het onderzoek met bodemsensoren maakt onderdeel uit van de Achterhoekse regiodeal Kringloop Landbouw. De stichting Biomassa voert het onderzoek uit in samenwerking met de Aaltense bedrijven Estede Scientific en Dorset ID. Het ministerie LNV, de provincie Gelderland en Achterhoek Ambassadeurs ondersteunen het project financieel.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Beweiding op De Marke

Op Agro-innovatiecentrum De Marke proberen we al enkele jaren de dieren zo vroeg mogelijk te laten weiden. Wanneer het weer en de grasgroei het toelaten, gaan de dieren naar buiten. Hoe gaan we daarbij te werk?

Spin in het agro-innovatienetwerk

De Achterhoek ontpopt zich steeds meer als agro-innovatieregio. De Marke vervult de rol van spin in het agro-innovatienetwerk. Samenwerking leidt tot meer innovatie in de landbouw is het idee.

Onderzoeksteam Agro-innovatiecentrum De Marke uitgebreid met Rianne van Binsbergen

Rianne van Binsbergen (32) start per 1 april als onderzoeker/projectleider bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Als gepromoveerd wetenschappelijk onderzoeker in Wageningen maakt ze de overstap naar een onderzoeksbaan in het Gelderse Hengelo.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.