Bodemvocht eindelijk gestegen dankzij sneeuw

Bij De Marke wordt met bodemsensoren gemeten hoe het staat met het vocht in de bodem. Het smeltende dikke sneeuwdek zorgde ervoor dat er eindelijk voldoende vocht is doordrongen in de diepere ondergrond van een grasperceel van de Achterhoekse proefboerderij. Het bereikt nu  voor het eerst in bijna een jaar een gezonde waarde van boven de tien procent.

Standaard wordt ervan uitgegaan dat een bodem te droog is als het bodemvochtpercentage zakt onder de tien procent.  In juni 2020 zijn voor een test een aantal bodemsensoren in het perceel aangebracht, die onder andere het bodemvocht ieder half uur meten. Mede door de droogte in het voorjaar van 2020 lag het bodemvochtpercentage  op 60 centimeter diepte lange tijd rond de twee procent. Dit geldt zo’n beetje als woestijndroog.

Door de regens in het najaar steeg het bodemvocht wel iets. Soms piekte het zelfs tot boven de zes procent. Gedurende de hele periode bleef toch ver onder de tien procent. Sinds de inzet van dooi op zondag 14 februari is het bodemvocht nu eindelijk gestegen tot boven de tien procent.

Grondwaterpeil

Voor het onderzoek wordt ter plaatse ook het grondwaterpeil gemeten. Dat steeg sinds 14 februari in drie dagen met in totaal 6 cm tot 1,57 meter onder het oppervlak (-mv) van het perceel. Medio december 2020 lag het grondwaterpeil nog bijna anderhalve meter lager op een diepte van 2,97 meter onder het oppervlak.

Het onderzoek met bodemsensoren maakt onderdeel uit van de Achterhoekse regiodeal Kringloop Landbouw. De stichting Biomassa voert het onderzoek uit in samenwerking met de Aaltense bedrijven Estede Scientific en Dorset ID. Het ministerie LNV, de provincie Gelderland en Achterhoek Ambassadeurs ondersteunen het project financieel.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Nieuwe directeur van Coöperatie De Marke: Jaap Gielen

Jaap Gielen (57) wordt per 1 april de nieuwe directeur van Coöperatie De Marke in het Gelderse Hengelo. Vanuit deze functie gaat Jaap het Agro-innovatiecentrum De Marke aansturen. Een korte kennismaking met Jaap.

Natuurinclusieve landbouw nader bekeken

Op het Agro-innovatiecentrum De Marke gaan we aan de slag met natuurinclusieve landbouw. De wetenschap deelt natuurinclusieve landbouw in een aantal onderdelen in. Eén daarvan is functionele biodiversiteit, waaronder kruidenrijke graslanden en bodembiodiversiteit (vruchtbaarheid) vallen. Wat houdt functionele biodiversiteit in en wat heeft een melkveehouder daaraan?

De Marke zoekt naar passend optimaal teeltsysteem

Een belangrijk doel van De Marke is het realiseren van goede gewasopbrengsten bij een optimale mineralenbenutting. De drie droge jaren op een rij zorgden voor een afnemende gewasproductie en voedervoorziening op de droge zandgronden in Hengelo (Gld.) De komende jaren gaan we binnen het KLIMAP-project op zoek naar nieuwe teeltsystemen die positief bijdragen aan het veranderde klimaat.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.