De Marke in boerenhanden

Het is bijna zover!

De gesprekken over de overname van het bedrijf met Wageningen University & Research (WUR) hebben afgelopen jaar de nodige tijd gevraagd. En uiteraard werden we daarbij flink gehinderd door de coronacrisis. Daarnaast wilden we eerst het bestuur compleet en functionerend hebben, voor we verder konden. En ook dat kostte wat tijd. Maar nu is het dan zover, we pakken de draad met u graag weer op. Want, we zijn vol ambitie en het bruist op Agro-innovatiecentrum De Marke van de nieuwe plannen en activiteiten.

Waarom ook alweer?

De Marke is het laatste melkveeproefbedrijf op zandgrond. Met haar 30 jaar kennis, ervaring en cijfers over kringlooplandbouw, is zij nu relevanter dan ooit. Want onderzoek en innovatie blijven keihard nodig om de toekomst van de melkveehouderij op zandgrond veilig te stellen. Er zijn zoveel kwesties die spelen en zoveel onzekerheden waar we een antwoord op moeten geven. Daar is onderzoek voor nodig dat de vragen van boeren beantwoordt, dat de ideeën en wensen van boeren serieus neemt en centraal stelt. En dat is wat we op Agro-innovatiecentrum De Marke gaan doen. U bepaalt mede hoe de agenda van De Marke er uit komt te zien!

Doe mee! Word lid van Coöperatie De Marke

De gesprekken met WUR over de overname naderen hun afronding. We willen erf, gebouwen en enkele omliggende hectares overnemen en de overige gronden pachten. Daar is geld voor nodig. Een deel lenen we bij de bank, maar een flink deel zal ook met eigen vermogen in de vorm van ledenkapitaal moeten worden gefinancierd. Daarom gaan we nu van start met de ledenwerving. Niet alleen agrarische ondernemers kunnen lid worden. Ook overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven kunnen deelnemen. Inmiddels heeft een aantal Achterhoekse gemeenten al besloten om te participeren in de coöperatie. En ook enkele onderwijsinstellingen doen mee. Maar, het is belangrijk te benadrukken dat Coöperatie De Marke echt een boerenorganisatie wil zijn en blijven. Daarom is statutair bepaald dat 51% van de stemgerechtigden actief boer moet zijn.

Wat gaat er gebeuren?

U, als geïnteresseerde, ontvangt begin 2021 van ons persoonlijk bericht met nadere informatie over het lidmaatschap en de participatieovereenkomst. Ook nemen onze bestuursleden in het nieuwe jaar contact met u op om eventuele vragen te beantwoorden en te vernemen hoe u staat tegenover het lidmaatschap.

Vanaf het moment dat u de participatieovereenkomst heeft ondertekend en het lidmaatschapsgeld heeft overgemaakt, bent u lid en doet u mee! Nog even geduld dus. We komen zo snel mogelijk bij u terug.

Het bestuur is compleet

Anderhalf jaar geleden richtten Jan Eggink en Carel de Vries Coöperatie De Marke op. Beiden zijn inmiddels geen bestuurslid meer. Jan stopte vanwege privé-omstandigheden en Carel, omdat hij geen boer is en de bestuursrol niet samengaat met zijn werk in projecten voor De Marke. Er traden zes nieuwe boerenbestuurders aan. De voorzitter is Andre Arfman uit Vorden, vicevoorzitter is André de Groot uit Laren, Ellis Lugtenberg uit Olst, Herbert Meuleman uit Laren, Joan Beernink uit Beltrum en Bert ten Doeschot uit Hengelo (O). Maar hier kennis met de nieuwe bestuursleden.

De Marke bruist

Terwijl we nog werken aan de overname en de opbouw van de coöperatie, geven we op Agro-innovatiecentrum De Marke al volop gas. We hebben twee jonge onderzoekers aangenomen die druk bezig zijn met diverse nieuwe projecten. Een programmateam werkt vier onderzoekslijnen uit. Die lijnen zijn: kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw, klimaatrobuuste landbouw en precisielandbouw. Binnenkort ontvangt u een uitnodiging om met de onderzoekers van gedachten te wisselen over de invulling van deze programma’s. Welke vragen willen we beantwoorden? Welke nieuwe kennis hebben we in de praktijk nodig?

Tegelijkertijd werken we aan de vernieuwing van de relaties met het onderwijs. Hoe kan De Marke bijdragen aan goed praktijkonderwijs? En hoe kunnen we zoveel mogelijk studenten inzetten om samen met ondernemers te werken aan belangrijke uitdagingen? We hebben een gekwalificeerde kracht in de arm genomen om de kansen met het onderwijs op te pakken en tot een succes te maken.

Bent u geïnteresseerd in het lidmaatschap, maar heeft u zich nog niet aangemeld? Dat kan hier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Beweiding op De Marke

Op Agro-innovatiecentrum De Marke proberen we al enkele jaren de dieren zo vroeg mogelijk te laten weiden. Wanneer het weer en de grasgroei het toelaten, gaan de dieren naar buiten. Hoe gaan we daarbij te werk?

Spin in het agro-innovatienetwerk

De Achterhoek ontpopt zich steeds meer als agro-innovatieregio. De Marke vervult de rol van spin in het agro-innovatienetwerk. Samenwerking leidt tot meer innovatie in de landbouw is het idee.

Onderzoeksteam Agro-innovatiecentrum De Marke uitgebreid met Rianne van Binsbergen

Rianne van Binsbergen (32) start per 1 april als onderzoeker/projectleider bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Als gepromoveerd wetenschappelijk onderzoeker in Wageningen maakt ze de overstap naar een onderzoeksbaan in het Gelderse Hengelo.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.