Demoveld ruwvoer 2021

Toen we in februari begonnen met het maken van dit demoveld op Agro-innovatiecentrum De Marke was het uitgangspunt: een strak demoveld maken en met boeren in gesprek komen over meer gewassen dan alleen gras en mais.

Even voorstellen. Mijn naam is Mark Dinkelman ik heb dit voorjaar stage gelopen bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Ik heb me met allerlei projecten bezig gehouden. Als er handen te kort waren, was ik altijd bereid om te helpen. Ook heb ik de aansturing en verzorging gedaan van het demoveld met verschillende voedergewassen. 

Mark Dinkelman

Van kruidenrijk grasland tot krachtvoer

Op het demoveld zijn van allerlei gewassen te bekijken. De uitgangssituatie was: er is meer dan alleen gras en mais. Meer eiwit van eigen land gaat in de toekomst belangrijk worden. Om hier alvast op in te spelen en dit eiwit goed te benutten, is het belangrijk om naar meer gewassen te kijken dan alleen gras. Voor elk doel dat tegenwoordig gevraagd wordt, zoals biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid, hebben we gewassen gekozen. Van voor naar achter is te zien: 9 meter gras met als idee vaste rijpaden,  graskruiden van twee verschillende leveranciers, gras met rode klaver, gras met witte klaver, luzerne, witte lupine, zomergerst met erwten, zomergerst, zomertarwe, zomerveld bonen, mais met stokbonen, mais met sorghum, verschillende maisrassen, meerdere soorten sorghum en als afsluiting voederbieten. Dus voor iedere boer of akkerbouwer, met welke visie dan ook, is er wat te zien en te leren.

Groeiseizoen tot nu toe

Zoals iedereen weet, was het weer dit voorjaar heel anders dan voorgaande jaren. Het begon relatief koud en het was iets aan de droge kant. Daarna werd het nat en de eerste tropische dagen zijn inmiddels ook achter de rug. De gewassen die vroeg gezaaid zijn, staan er super bij, maar de mais heeft het niet makkelijk gehad met het koude voorjaar. Ook liep het lichte schade van vogels en ritnaalden op. Ik heb het veld tot nu toe een keer beregend met een bui van een kleine 16 mm. Nu maar hopen dat de extreme warmte wegblijft en we af en toe een buitje regen krijgen.

Kruidenrijk grasland

Verdere planning

Zoals het nu er voor staat, zitten we aan het einde van de corona-epidemie. Hopelijk kunnen boeren, studenten of anderen deze zomer in groepen langs komen om met eigen ogen te kijken hoe het er bij staat op mijn demoveld. Daar doen we het uiteindelijk voor. De eerste studenten zijn al geweest. Uit deze ochtenden en middagen kwamen positieve reacties voort. Dus nu is het zaak deze positieve geluiden vast te houden en het veld goed in de gaten houden. Van harte welkom!

Zomergerst met erwten
Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Een goede pH, de basis voor een goed functionerende bodem

Hoe ziet het Achterhoekse bouwplan eruit in de toekomst? Kunnen we het grondgebruik in de Achterhoek optimaler inrichten met het oog op kringlooplandbouw? De pilot Samenwerking Akkerbouw en Veehouderij gaat hier voor de Achterhoek op zoek naar een antwoord.

Pilot Samenwerking Akkerbouw en Veehouderij in de Achterhoek van start

Hoe ziet het Achterhoekse bouwplan eruit in de toekomst? Kunnen we het grondgebruik in de Achterhoek optimaler inrichten met het oog op kringlooplandbouw? De pilot Samenwerking Akkerbouw en Veehouderij gaat hier voor de Achterhoek op zoek naar een antwoord.

Rapporten, rapporten en nog eens rapporten…

Afgelopen weken verschenen weer verschillende rapporten over hoe het verder moet met Nederland en met haar landbouw-sector in het bijzonder. De inkt van het ene rapport was nog nauwelijks opgedroogd of het volgende rapport werd alweer gepresenteerd. Reden ook om voor veel van onze collega’s afgelopen week wederom uiting te geven aan het vechten voor ons bestaansrecht middels een demonstratie.
De Marke

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.