Innovatieve Slootsmid proefveldbemester voor vloeibare meststoffen in gebruik genomen

Bij proefboerderij De Marke (Hengelo, gld) is de nieuwe Slootsmid emissiearme proefveldbemester voor vloeibare meststoffen in gebruik genomen.

De bemester is specifiek ontworpen voor het bemesten van proefvakken grasland en kan GPS gestuurd een grote vari√ęteit aan giften van zeer laag tot zeer hoog uiterst nauwkeurig doseren. De geavanceerde werkbalk en doseringstechniek is direct op de tractor gemonteerd. Het gewicht van de machine blijft hierdoor laag zodat de invloed van rijsporen en verdichting op de proefvelden minimaal is. De werkbalk is in nauw overleg met Groot Zevert Vergisting (Beltrum) en veldproef experts van Unifarm-Wageningen UR ontwikkeld en afgelopen maand in de werkplaats van Slootsmid te Borculo in recordtempo gerealiseerd. Deze ontwikkeling is onderdeel van de Regio Deal Kringloop Landbouw Achterhoek en wordt financieel ondersteunt door de Regio Achterhoek en de provincie Gelderland.

De proefveldbemester zal dit jaar vooral gebruikt worden voor onderzoek van Wageningen UR naar de werking van Groene Weide Meststof (GWM). Dit is een duurzame vloeibare meststof gebaseerd op herwonnen mineralen uit overschotten varkensmest. De Groene Weide Meststof wordt door Groot Zevert Vergisting uit Beltrum geproduceerd via haar mineralenfabriek welke vorig jaar in opdracht van GZV door Nijhuis industries (Doetinchem) is gebouwd. De onderzoekers van Wageningen UR hebben voor deze studie een groot aantal proefvakken van 3 x 10 meter aangelegd op een grasland perceel van De Marke. In de test wordt de werking van GWM onder veldomstandigheden vergeleken met een aantal andere meststoffen.

Voor de vertaling naar de praktijk is het bij dit soort onderzoek van groot belang dat de bemester precies de gewenste hoeveelheden meststof kan doseren met een zelfde techniek als in de praktijk wordt gebruikt. De techniek met snijdende wielen en rechthoekige uitstroomopeningen is daarom overgenomen van de dit voorjaar in gebruik genomen GWM grasland bemester van Slootsmid. Deze praktijkmachine met een werkbreedte van 12 meter heeft de afgelopen twee maanden bijna 1000 ha probleemloos bemest. Slootsmid is inmiddels drie jaar intensief betrokken bij de ontwikkeling van bemesters voor de nieuwe generatie vloeibare meststoffen. Door in deze ontwikkeling voorop te lopen verwacht het bedrijf goed in de behoefte van haar klanten te kunnen voorzien als deze meststoffen worden goedgekeurd door de Europese Unie. Dit zal naar verwachting in het najaar gebeuren.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Beweiding op De Marke

Op Agro-innovatiecentrum De Marke proberen we al enkele jaren de dieren zo vroeg mogelijk te laten weiden. Wanneer het weer en de grasgroei het toelaten, gaan de dieren naar buiten. Hoe gaan we daarbij te werk?

Spin in het agro-innovatienetwerk

De Achterhoek ontpopt zich steeds meer als agro-innovatieregio. De Marke vervult de rol van spin in het agro-innovatienetwerk. Samenwerking leidt tot meer innovatie in de landbouw is het idee.

Onderzoeksteam Agro-innovatiecentrum De Marke uitgebreid met Rianne van Binsbergen

Rianne van Binsbergen (32) start per 1 april als onderzoeker/projectleider bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Als gepromoveerd wetenschappelijk onderzoeker in Wageningen maakt ze de overstap naar een onderzoeksbaan in het Gelderse Hengelo.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.