Martijn Harkink dierverzorger bij De Marke

Martijn Harkink is al 1,5 jaar dierverzorger bij kennistransfercentrum De Marke. “Ik breng veel tijd door met de koeien. Dat is wat ik het leukst vind aan mijn werk; als alles goed gaat en de koeien gezond zijn.”

De 85 koeien op De Marke doen mee aan onderzoek naar kringlooplandbouw dat vooral buiten de stal plaatsvindt. Momenteel is er veel aandacht voor voedingscycli en vruchtbare bodems. Dat is te merken bij De Marke: “Het is nog nooit zo druk geweest op ons testterrein, dat hoor ik ook van mijn collega’s. Zo testen we nu het effect van verschillende soorten meststoffen en compost op onze akkers, kijken we naar irrigatie voor het economisch gebruik van water en streven we naar bodemverbetering door klei in een zandgrond te brengen.”

“Voor mij is het belangrijkste doel een gezonde koe. Voeding draagt hieraan bij en dus ga je automatisch terug naar de bodem. En dat moet natuurlijk ook passen in het bedrijfsmodel van de boer”, zegt Martijn.
De plannen om De Marke een boerencoöperatie te laten worden zijn bijna definitief. Dit geeft de sector meer zeggen, terwijl WUR onderzoek kan blijven doen. “Het is positief dat boeren kunnen deelnemen aan de discussie over de onderzoeksrichting. Zo nemen ze verantwoordelijkheid voor hun eigen toekomst.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Voorzitter De Marke, Andre Arfman

Andre Arfman (36) uit Vorden trekt per 1 december de kar bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Officieel is hij per die datum voorzitter van Coöperatie De Marke. De organisatie die het Agro-innovatiecentrum gaat exploiteren. Hij heeft zin in deze nieuw klus. Een korte kennismaking met Andre. Welke uitdagingen ziet hij?

Een laag ruweiwit kent veel winnaars

Het realiseren van een laag RE in het rantsoen heeft een gunstig effect op de resultaten uit de KringloopWijzer. Hoe kun je als melkveehouder op een realistische en praktische manier het gebruik van voereiwit verbeteren op het bedrijf.

Martijn Harkink dierverzorger bij De Marke

De 85 koeien op De Marke doen mee aan onderzoek naar kringlooplandbouw dat vooral buiten de stal plaatsvindt. Momenteel is er veel aandacht voor voedingscycli en vruchtbare bodems.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.