Martijn Harkink dierverzorger bij De Marke

Martijn Harkink is al 1,5 jaar dierverzorger bij kennistransfercentrum De Marke. “Ik breng veel tijd door met de koeien. Dat is wat ik het leukst vind aan mijn werk; als alles goed gaat en de koeien gezond zijn.”

De 85 koeien op De Marke doen mee aan onderzoek naar kringlooplandbouw dat vooral buiten de stal plaatsvindt. Momenteel is er veel aandacht voor voedingscycli en vruchtbare bodems. Dat is te merken bij De Marke: “Het is nog nooit zo druk geweest op ons testterrein, dat hoor ik ook van mijn collega’s. Zo testen we nu het effect van verschillende soorten meststoffen en compost op onze akkers, kijken we naar irrigatie voor het economisch gebruik van water en streven we naar bodemverbetering door klei in een zandgrond te brengen.”

“Voor mij is het belangrijkste doel een gezonde koe. Voeding draagt hieraan bij en dus ga je automatisch terug naar de bodem. En dat moet natuurlijk ook passen in het bedrijfsmodel van de boer”, zegt Martijn.
De plannen om De Marke een boerencoöperatie te laten worden zijn bijna definitief. Dit geeft de sector meer zeggen, terwijl WUR onderzoek kan blijven doen. “Het is positief dat boeren kunnen deelnemen aan de discussie over de onderzoeksrichting. Zo nemen ze verantwoordelijkheid voor hun eigen toekomst.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Praktijkpilot druppelirrigatie in “Het Klooster”: effect op bodemvocht, opbrengsten en minerale stikstof

Een groep agrariërs in de Achterhoek beproefde druppelirrigatie in mais als één van de mogelijkheden om het bodemvochtgehalte op een optimaal niveau te houden en zo nitraatuitspoeling te voorkomen. In samenwerking met Agro-innovatiecentrum De Marke is er gekeken naar de werking van bodemvocht in relatie tot nitraatuitspoeling in combinatie met druppelirrigatie als watergiftmethodiek. De resultaten over 2021 zijn bekend, maar geven nog onvoldoende beeld. De praktijkpilot krijgt dit jaar een vervolg.

Bezoek het ruwvoer- en krachtvoerplatform op De Marke

Op Agro-innovatiecentrum De Marke staan de demovelden er prachtig bij. De demovelden zijn in samenwerking met eerstejaars studenten van het Zone.college en onder leiding van Kevin Lettink (stagiaire Aeres Dronten) aangelegd. De speerpunten dit jaar zijn maximale kwaliteit ruwvoer van eigen land en de mogelijkheden rondom eigen krachtvoerteelten, mengteelten in graan en mais en diverse kruiden in grasland.

Vertrouwd beeld verdwijnt

Wat betreft ons logo en onze huisstijl is afgesproken dat de huisstijl van Wageningen University & Research wordt gevolgd. Wat uiterlijke herkenbaarheid betreft verandert er dus de komende tijd nog het een en ander. Wat zijn de ontwikkelingen?
De Marke

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.