Martijn Harkink dierverzorger bij De Marke

Martijn Harkink is al 1,5 jaar dierverzorger bij kennistransfercentrum De Marke. “Ik breng veel tijd door met de koeien. Dat is wat ik het leukst vind aan mijn werk; als alles goed gaat en de koeien gezond zijn.”

De 85 koeien op De Marke doen mee aan onderzoek naar kringlooplandbouw dat vooral buiten de stal plaatsvindt. Momenteel is er veel aandacht voor voedingscycli en vruchtbare bodems. Dat is te merken bij De Marke: “Het is nog nooit zo druk geweest op ons testterrein, dat hoor ik ook van mijn collega’s. Zo testen we nu het effect van verschillende soorten meststoffen en compost op onze akkers, kijken we naar irrigatie voor het economisch gebruik van water en streven we naar bodemverbetering door klei in een zandgrond te brengen.”

“Voor mij is het belangrijkste doel een gezonde koe. Voeding draagt hieraan bij en dus ga je automatisch terug naar de bodem. En dat moet natuurlijk ook passen in het bedrijfsmodel van de boer”, zegt Martijn.
De plannen om De Marke een boerenco√∂peratie te laten worden zijn bijna definitief. Dit geeft de sector meer zeggen, terwijl WUR onderzoek kan blijven doen. “Het is positief dat boeren kunnen deelnemen aan de discussie over de onderzoeksrichting. Zo nemen ze verantwoordelijkheid voor hun eigen toekomst.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Beweiding op De Marke

Op Agro-innovatiecentrum De Marke proberen we al enkele jaren de dieren zo vroeg mogelijk te laten weiden. Wanneer het weer en de grasgroei het toelaten, gaan de dieren naar buiten. Hoe gaan we daarbij te werk?

Spin in het agro-innovatienetwerk

De Achterhoek ontpopt zich steeds meer als agro-innovatieregio. De Marke vervult de rol van spin in het agro-innovatienetwerk. Samenwerking leidt tot meer innovatie in de landbouw is het idee.

Onderzoeksteam Agro-innovatiecentrum De Marke uitgebreid met Rianne van Binsbergen

Rianne van Binsbergen (32) start per 1 april als onderzoeker/projectleider bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Als gepromoveerd wetenschappelijk onderzoeker in Wageningen maakt ze de overstap naar een onderzoeksbaan in het Gelderse Hengelo.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.