Martijn Harkink dierverzorger bij De Marke

Martijn Harkink is al 1,5 jaar dierverzorger bij kennistransfercentrum De Marke. “Ik breng veel tijd door met de koeien. Dat is wat ik het leukst vind aan mijn werk; als alles goed gaat en de koeien gezond zijn.”

De 85 koeien op De Marke doen mee aan onderzoek naar kringlooplandbouw dat vooral buiten de stal plaatsvindt. Momenteel is er veel aandacht voor voedingscycli en vruchtbare bodems. Dat is te merken bij De Marke: “Het is nog nooit zo druk geweest op ons testterrein, dat hoor ik ook van mijn collega’s. Zo testen we nu het effect van verschillende soorten meststoffen en compost op onze akkers, kijken we naar irrigatie voor het economisch gebruik van water en streven we naar bodemverbetering door klei in een zandgrond te brengen.”

“Voor mij is het belangrijkste doel een gezonde koe. Voeding draagt hieraan bij en dus ga je automatisch terug naar de bodem. En dat moet natuurlijk ook passen in het bedrijfsmodel van de boer”, zegt Martijn.
De plannen om De Marke een boerencoöperatie te laten worden zijn bijna definitief. Dit geeft de sector meer zeggen, terwijl WUR onderzoek kan blijven doen. “Het is positief dat boeren kunnen deelnemen aan de discussie over de onderzoeksrichting. Zo nemen ze verantwoordelijkheid voor hun eigen toekomst.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Word vriend van Agro-innovatiecentrum De Marke!

Vrienden zijn geïnteresseerde agrariërs en personen uit het agrarische bedrijfsleven, overheid en onderwijs. U kunt zich kosteloos aanmelden als lid van het netwerk en ontvangt dan informatie over activiteiten en resultaten van het Agro-innovatiecentrum De Marke. Ook nodigen wij u uit voor bijeenkomsten.

Agro-innovatiecentrum De Marke gaat op ingeslagen weg voort

Nu het opheffen van Coöperatie De Marke een feit is, is de vraag hoe gaat Agro-innovatiecentrum De Marke verder? Per 1 juni is Fleur Brinke aan de slag als Manager Agro-innovatiecentrum De Marke. We leggen deze vraag aan haar voor.

Coöperatie stopt, maar missie geslaagd

Laatste column van André Arfman, voorzitter coöperatie De Marke en daarmee zijn laatste bijdrage aan de nieuwsbrief van Agro-innovatiecentrum De Marke: Coöperatie stopt, maar missie geslaagd.
De Marke

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.