Nieuwe doorzaaitechniek op Agro-innovatiecentrum De Marke

Het doorzaaien van gras, klaver en kruiden in een graszode is lastig. Het moment in het jaar, de bodemgesteldheid, de techniek en de weersomstandigheden voor en na het doorzaaien bepalen het succes. Voor het vergroten van de biodiversiteit zijn veel veehouders op zoek naar een geslaagde doorzaaitechniek. Bij De Marke doen we een experiment met een nieuwe doorzaaitechniek.

Op een rondreis door Europa deed een nieuwe machine ook Agro-innovatiecentrum De Marke aan. Deze machine heeft een nieuwe techniek van doorzaaien. Een snijkouter trekt een sleufje in de grond en met twee heel kleine beitels wordt links en rechts van de sleuf een opening gemaakt, waarin het zaad wordt gelegd. Twee in een V geplaatste aandrukwielen drukken de sleuf helemaal dicht. De zode wordt minimaal beschadigd. Dat is een belangrijk voordeel van deze machine. Een ander voordeel is dat het zaad niet in een open sleuf wordt gelegd, maar in losse grond die na het zaaien aangedrukt wordt zodat het zaad goed contact heeft met de grond. Dit bevordert de kieming van het zaad.

Meerder zaaibakken

De machine heeft meerdere zaaibakken, zodat meerdere zaadsoorten in één werkgang gezaaid kunnen worden. Alle typen zaad kunnen ermee worden gezaaid. Van heel klein kruiden en klaver zaad, gras, granen tot zelfs voederbieten. Dit kan allemaal in een bestaande graszode.

Op De Marke zijn een aantal objecten aangelegd met Engels raaigras, kruiden (weegbree, cichorei) en klaver. De komende tijd volgen we de opkomst, zodat duidelijk wordt of deze doorzaaitechniek perspectief heeft voor verhoging van de biodiversiteit in grasland.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

Agro-innovatiecentrum. Hoezo?

De Marke heeft haar titel veranderd van proefboerderij in Agro-innovatiecentrum. Maar waarom? Wat willen we daarmee zeggen? Column van Carel de Vries, adviseur Agro-innovatiecentrum De Marke

Ga voor een scherpe BEX!

De aandacht voor BEX (bedrijfsspecifieke excretie van stikstof en fosfaat) nam de laatste jaren af. De redenen hiervoor zijn divers: minder makkelijk voordeel te behalen ten opzichte van forfaitair, de mestafzetkosten per kuub gingen omlaag en het fosfaatoverschot loste zich langzaam op door lagere gehalten in gras en krachtvoer. Voor stikstof nam de urgentie echter toe. Dit vraagt opnieuw aandacht die via een scherpe BEX gerealiseerd kan worden.

Nieuwe doorzaaitechniek op Agro-innovatiecentrum De Marke

Het doorzaaien van gras, klaver en kruiden in een graszode is lastig. Voor het vergroten van de biodiversiteit zijn veel veehouders op zoek naar een geslaagde doorzaaitechniek. Bij De Marke doen we een experiment met een nieuwe doorzaaitechniek.
De Marke

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.